Principper, metoder og formål
Princippet i indsatsen, uanset omfang og formål, er at indsatsen skal omfatte det hele menneske.
Personale og støttepersoner er trænet/certificeret i CTI ICM og M-ACT. Samt RTB/4Steps teknikken. De har desuden en social eller sundhedsfaglig baggrund.
Vi anvender RTB®️/4 STEPS METODEN, som er udviklet af Susanne Bech Simonsen M.S. Health Psychology som har praktisk erfaring med terapi og behandling af 100vis af klienter siden 1990. Hun praktiserer i både Danmark og USA, samt online klienter fra flere lande.
Vi prioriterer sammenhæng og struktur i et støtteforløb.
De terapeutiske metoder og tilgang er en kombination af :
Mindfulness er en kognitiv terapi med udgangspunkt i at man retter sin opmærksomhed mod det man foretager sig i øjeblikket's NU og skubber tanker, vurderinger og følelser i baggrunden. Det er øvelser der skærper opmærksomheden.
Hypnoseterapi, professionel og klinisk, er terapi under hypnose og er en effektiv terapiform til at påvirke automatiske reaktionsmønstre i tanker og handlinger - og især følelser.
Den Motiverende Samtale MI(også kaldet Motivationssamtalen) er en samtaleteknik, der, ved at hjælpe en person til at blive afklaret omkring sine værdier og livsstil, søger at skabe indre motivation til forandring af en konkret adfærd eller livsstil.
Kognitiv terapi og metakognitiv terapi. De fokuserer på at ændre negative tankemønstre og fokusere på bevidstheden om tankemønstre og evnen til at håndtere dem.
Kognitiv Adfærdsterapi KAT er en metode, der lægger vægt på tænkningens og adfærdens betydning for følelseslivet og for udvikling af psykiske problemer og symptomer. I kognitiv Adfærdsterapi er der fokus på at undersøge, hvordan lidelser vedligeholder sig selv og forstærkes af bestemte tanke- og handlemønstre.
KRAP-metoden er en anerkendt terapeutisk tilgang, der kan hjælpe med at håndtere adfærdsproblemer og følelsesmæssige udfordringer på en ressourcefokuseret og anerkendende måde. Metoden bygger på teorier om kognitiv terapi, systemisk teori og positiv psykologi. KRAP står for Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Praksis.
Mentalisering er evnen til at forstå tanker, følelser og adfærd hos sig selv og andre. Men det er også en faglig metode til at se traumer og reaktionsmønstre bag handlinger, der kan virke uforståelige eller problematiske. Med mentalisering ser man den andres perspektiv, samtidig med at man holder fast i sig selv.
CRAFT har fokus på at ændre de pårørendes (til misbrugere) adfærd og styrke deres handlekraft og at give dem redskaber til at hjælpe sig selv og på den måde hjælpe misbrugeren.
12 Trins programmet (Minnesotakuren) er sammen med selvhjælpsgrupperne AA (anonyme alkoholikere) og NA (anonyme narkomaner) og Al-Anon (for pårørende til misbrugere) grundlaget for mange misbrugeres nye livsstil uden misbrug.
Formål
Vi tilrettelægger og tilpasser støtten efter servicelovens §85a ud fra kommunens bestilling og borgerens behov. Vi arbejder specialiseret med MISBRUGSRÅDGIVNING og LÆRING TIL AT FLYTTE TIL OG BO I EGEN BOLIG, for at forhindre at udsatte havner i hjemløshed.
Forløb påbegyndes altid med en udførlig screening og evalueres og effektmåles ved afslutning. Forløbet afsluttes med en afklarende proces for at afdække borgerens støttebehov i forhold til en fremtidig indsats.
Støtten bidrager med fokus på læring og adfærdsændring til at understøtte relevante sociale og sundhedsmæssige forandringer og skaber bedring og stabilitet i den enkeltes liv.
Borgeren tilegner sig viden og læring i at etablere sig i civilsamfundet og at fastholde den personlige udvikling.
Den praktiske del af indsatsen skal støtte borgeren i at tilrettelægge sit liv og hverdag på en måde, så han eller hun udvikler kompetencer til at klare dagligdagen. F.eks. læring til at skabe mere struktur, løse opgaver i hjemmet eller indgå i jobmæssig sammenhæng, uddannelse og andre sociale relationer.